Sanal Asistan Olarak Nasıl Para Kazanılır?
Sanal asistanlık son dönemlerin en gözde mesleklerinden biri haline geldi. Birçok insan evinden sanal asistanlık yaparak para kazanmakta. Sizde bunlardan biri olmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımız da nasıl sanal asistan olup para kazanabileceğiniz hakkında bilmeniz gereken bütün bilgilere ulaşabilirsiniz.
İçerik
Sanal Asistan Nedir?
Sanal asistan, en kısa anlamıyla bir kişinin herhangi bir işletmeye uzaktan asistanlık yapmasıdır. Birçok firma artık normal asistanlardansa, sanal asistanlar ile çalışıyor. Çoğunlukla ofis yönetimi işlerine yardımcı olurlar, fakat sadece bununla sınırlı kalmayabilir. Çeşitli sosyal, pazarlama veya medya görevleri ile de ilgilenebilirler. Bir bilgisayara, aktif internet bağlantısına ve gerekli yeteneklere sahip herkes sanal asistanlık yapabilir.
Sanal Asistan Ne İş Yapar?
Bir sanal asistan, çeşitli işleri uzaktan yapar. Bu işlerin çeşitliliği, kişinin özelliklerine bağlı olarak idari düzeyden teknik düzeye kadar değişebilir. Sanal asistanların en çok yaptığı işler;
- Çağrıları cevaplandırmak
- Program yönetimi
- Takvimleri ve randevuları yönetme
- Muhasebe
- Sosyal medya yönetimi
- E-postaları cevaplandırmak
- Araştırma yapmak
- Rapor hazırlamak
- Dijital pazarlama görevleri
Bu yazdıklarımız sanal asistanların genel görevleri arasındadır. Fakat çalıştığınız firmaya göre bu görevlerin sayısı artıp azalabilir.
Sanal Asistan Olma Gereksinimleri
Sanal asistanlık yapabilmek için belirli özelliklere sahip olmanız gerekmektedir. Bu özellikler çalışacağınız firmaya göre değişiklik gösterebilir. En temel sanal asistan olma gereksinimleri;
Eğitim
Sanal asistanlar genellikle bir lise diplomasıyla iş bulabilirler, ancak bazı işletmeler özellikle sanal asistanların bazı görevleri yapabilmesi için bir lisans veya önlisans diploması isterler. İşin türüne bağlı olarak diplomanız pazarlama, işletme ve iletişim bölümleri üzerine olması sizin için büyük avantaj sağlayacaktır.
Sertifika
Sanal asistanlık yapmak için herhangi bir sertifika zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat sertifikalar sizi belirli alanlarda uzman olduğunuzu gösterecektir. Sizler de işe alınma ihtimalinizi arttırmak için gerekli sertifikaları alabilirsiniz. Bu sertifikalar; Sanal Asistan Sertifikası, Microsoft Office Sertifikası, Google Ads Sertifikası ve Yabancı Dil Sertifikaları olabilir. Bu tarz sertifikalara sahip olmanız sizi rakiplerinizin önünde bulunduracaktır.
Yetenekler
Nitelikli bir sanal asistan olmak istiyorsanız aşağıdaki yetenekler de dahil olmak üzere çeşitli yetenek ve becerilere sahip olmalısınız;
Bilgisayar becerileri: İnternet araştırması, e-posta cevaplandırma gibi konularda veya sanal konferans ve görüntülü sohbet konularında yetkin olmanız gerekmektedir.
İletişim
Sanal asistanların en temel görevlerinden birisi iletişimdir. Çağrılara cevap verirken, iyi bir diksiyon ile konuşabilmeli, iyi dinleyebilmeli ve gerekli bilgileri aktarabilmelisiniz. Çoğu asistanlık görevi için özellikle web sitelerinin içeriklerini güncellemek veya iş için elektronik yazışmalar gerçekleştirebilmek için iyi yazma becerilerine de sahip olmanız gerekmektedir.
Organizasyon
Sanal asistanlar için işleri organize etmek ve zamanında tamamlamak çok temel bir görevdir. Birçok sanal asistanlık işi takvimleri tutmanızı ve idari işleri yönetmenizi gerektirir bu nedenle iyi organizasyon becerilerine sahip olmanız çok önemlidir.
Çoklu Görev
Sanal asistanların büyük çoğunluğu belirli bir görevden ziyade birden fazla çeşitli görevlerle ilgilenmektedir. Siz de sanal asistanlık yapmak istiyorsanız farklı işlerde çalışabilmelisiniz.
Zaman Yönetimi
Sanal asistanların var oluşlarının en önemli sebeplerinden birisi zamandır işverenler ekstra zaman yaratmak için sanal asistanlar ile çalışırlar. Sanal asistanlar sadece kendi zamanlarını değil aynı zamanda işverenlerin ve müşterilerinin programlarını da yönetmeleri gerekir. Sanal asistanların büyük çoğunluğu, randevuları ve toplantıları ayarlama, yeniden planlama ve iptal etmek gibi çeşitli görevleri gerçekleştirebilmelidir.
İkili İlişkiler
Sanal asistanlar uzaktan çalışıyor olsa da işverenler, çalışma arkadaşları ve müşterilerle arasında bir köprü görevi görmektedir. Sanal asistan olarak görevinizi iyi yapabilmek için öne çıkmak için e-postalarda ve telefon görüşmelerinde samimi ve anlaşılır bir kullanabilmelisiniz.
Sanal Asistanlık Alanları
Sanal asistan olarak hizmet verebileceğiniz birçok alan vardır. Sanal asistanlık alanları;
Sosyal Medya Asistanlığı
Birçok işletme, tanıtımlarını yapmak için bir sosyal medya varlığına ihtiyaç duyarlar, ancak çoğu işletmenin içerik oluşturup paylaşmaya ayıracak vakitleri yoktur. Bu nedenle bu işi onlar için yapan sanal asistanlar ile çalışırlar. Siz de sosyal medya platformlarında aktifseniz, nasıl kullanıldıklarını biliyorsanız bu alanı seçmeniz için hiçbir engel yoktur.
Son dönemlerde çok fazla talep gören sosyal medya asistanlığını yapmak istiyorsanız işletmeniz hedef kitlesine ulaşarak en doğru sosyal içeriği üretmeniz gerecektir. İçerikleri üretirken biraz tasarım ve photoshop bilgisi sizin için avantaj sağlayacaktır.
- İçerik Üretme
- Trend Konuları Takip Etme
- Hedef Kitleye Ulaşma
- Pazarlama
- Tasarım
E-Ticaret Asistanlığı
Bir e-ticaret mağazasına sahip olmak, birçok sorumluluk getirir ve çoğu işletme bu görevleri azaltmak amacıyla sanal asistanlar ile çalışırlar. E-ticaret asistanlarının yapacağı bazı görevler şunlardır;
- Müşteri Hizmetleri
- Sipariş Takibi (Sipariş girişi, sevkiyat, faturalandırma vs.)
- İade ve Değişim İşlemleri
- Envanter ve Stok Yönetimi
- Pazarlama
- Web Sitesi Bakımı
Finans Asistanlığı
Firmaların neredeyse hepsi finansal görevler için asistanlar ile çalışırlar. Siz de herhangi bir ekonomi bölümünden mezunsanız veya finans ve muhasebe hakkında deneyiminiz varsa, finans asistanlığı oldukça doğru bir seçim olacaktır. Finans Asistanlarının yapacağı bazı görevler;
- Maaş Bordosu
- Faturalandırma
- Ödeme İşlemleri
Web Site Asistanlığı
Bir web sitesine sanal asistanlık yapmak evden para kazanmanın harika yollarından biridir. Web siteleri daha fazla içerik üretmek veya geçmiş içeriklerini güncellemek için sanal asistanlar ile çalışırlar. Siz de web site asistanlığı yaparak para kazanabilirsiniz. Web site asistanlarının yaptığı bazı görevler;
- İçerik Üretmek
- Geçmiş İçerikleri Düzeltmek veya Güncellemek
- Yorumları Cevaplandırmak
- Sosyal Medya Planlaması
- Bozuk Bağlantıları Ayıklama
Genel Asistanlık
Genel asistanlık adından da anlaşılacağı üzere bütün genel işlerle ilgilenen sanal asistandır. Birnevi ofis asistanlığıdır. Daha önce herhangi bir ofis deneyiminiz varsa sizin için çok daha kolay olacaktır. Genel asistanlık en kazançlı olanı değildir fakat iş bulma olanağı çok daha fazladır. Genel asistan görevleri;
- Takvimleri ve Programı Yönetimi
- Randevu Verme, Alma
- Seyahat Düzenlemeleri
- Evrak Yönetimi
- Veri Girişi
- Microsoft Office İşleri
- Organizasyon Yönetimi
- İletişim
Nasıl Sanal Asistan Olunur?
Sizler de sanal asistan olarak evden para kazanmak istiyorsanız. Sanal asistan olmak için bu adımları izleyin;
Becerilerinizi Belirleyin
Sanal asistan olmak için ilk adım, hangi becerilere sahip olduğunuzu belirlemektedir. Sanal asistanlık ile ilgili var olan becerilerinizi özgeçmişinizde belirtmek büyük avantaj sağlayacaktır. Sanal asistan olmak için gereken en temel beceriler;
Bilgisayar Becerileri
İletişim Becerileri
Editoryal Beceriler
Organizasyon ve Zaman Yönetimi
Hangi Hizmetleri Sunacağınıza ve Fiyat Politikanıza Karar Verin
İşletmelere hangi hizmetleri sunabileceğinizi ve yapabileceğiniz görevleri önceden bilmek potansiyel işletmeleri daha iyi belirlemenizi sağlayacaktır. İş başvurusu sırasında yapabileceğiniz hizmetleri ve ücretlerini belirtiniz. Sanal asistanların bir kısmı aylık, haftalık veya saatlik ücret alırken bir kısmında yaptığı görev başına ücret almaktadır.
Gerekli Ekipmanları Edinin
Sanal asistan olmak istiyorsanız bu işi yaparken kullanmanız gereken ekipmanlar yoksa temin etmeniz gerekecektir. Çoğu sanal asistan yalnızca bir bilgisayar ve cep telefonuna ihtiyaç duyarken, çalıştığınız firmaya veya alana göre ekstra ekipmanlara ihtiyacınız olabilir.
CV Oluşturun
Her iş başvurusunda olduğu gibi sanal asistanlık başvurularında da işverenler sizi daha iyi tanıyabilmek için cv istemektedir. Sizler de cv oluştururken eğitim düzeyinizden, katıldığınız seminer ve kurslardan, sertifikalarınızdan, dil becerilerinizden ve yeteneklerinizden bahsetmeyi unutmayın.
İş Başvuruları Yapın
Bu adıma kadar geldiyseniz artık sanal asistan olmak için hazırsınız demektir. Sanal asistan işlerini genelde freelance platformlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. İş başvuruları yaparken deneyim ve olumlu eleştiriler elde edene düşük bir fiyat politikası izlemenizi tavsiye ederiz.
Sanal Asistanlık Ne Kadar Kazandırır?
Sanal asistanlar için ortalama maaş yaptığınız işe, çalıştığınız süreye ve seviyenize göre değişmektedir. Yeni başlayan sanal asistanlar ortalama olarak ayda 3.000 TL ile 4.500 TL arasında kazanmaktadır. Fakat bu işte uzmanlaşarak kazandığınız parayı artırmak sizin elinizde. Deneyimli sanal asistanların aylık 10.000 TL’ye kadar da maaş aldığını söyleyebiliriz.
Sanal Asistan İş İlanları
İnternet, sanal asistan iş ilanları bulabilmeniz için en doğru yerdir. Freelance platformların neredeyse hepsinde sanal asistanlık iş ilanlarına ulaşabilirsiniz. Bu freelance platformlar yerli ve yabancı olarak ayrılmaktadır. Eğer akıcı bir İngilizceniz varsa yabancı platformları seçmenizi tavsiye ederiz, çünkü bu platformlar uluslararası olduğu için ödemeler Dolar veya Euro üzerinden olmaktadır, anlayacağınız çok daha kazançlıdır. Fakat İngilizce bilmiyorsanız endişelenmeyin yerli freelance platformlarda da sanal asistanlık iş ilanlarında başvurup iyi kazançlar elde edebilirsiniz. Sanal asistan iş ilanlarına başvurmadan önce özenle bir özgeçmiş hazırlamayı ihmal etmeyin.
Sanal Asistan İş İlanları Bulabileceğiniz Siteler
Sanal asistanlık iş ilanları bulabileceğiniz web siteleri;
BiOnluk
Upwork
Fiverr
SadeceOn
Toptal
Freelancer.com
Flexjobs
Guru
Kariyer.net
Sonuç
Sizde evinizden sanal asistanlık yaparak iyi gelirler elde etmek istiyorsanız. Yazımız da bu dileğinizi gerçekleştirmek için gerekli olan bütün bilgileri verdik. Sizde kendi özelliklerinize ve yeteneklerinize göre alanınızı seçip hemen çalışmaya başlayabilirsiniz.