E-Ticarete Nasıl Başlanır?

E-ticaret en genel tanımı ile internet üzerinden mağaza açıp işletmektir. Kapanmaların da hayatımıza girmesiyle beraber oldukça gelişen ve gelişmeye devam bir sektördür. Bunun sebebi ise insanların aradıkları ürüne E-ticaret firmaları üzerinde daha kolay ve uygun fiyata ulaşabilmeleridir. Normal bir iş yeri açmaktan daha kolay göründüğü için insanların birçoğu e-ticaret sektörüne atılmak ve para kazanmak istemektedir. Bu da e-ticaret alanında rekabeti üst düzeye çıkarmaktır. Peki e-ticarete nasıl başlanır, bu rekabette nasıl ön plana çıkarsanız bunları merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam etmelisiniz.

E-Ticaret Modellinizi Seçin

E ticarete başlamak için ilk adımdır. Birçok farklı e-ticaret modeli ve türü vardır, hepsi farklı şekilde çalışır sizler de iyi bir araştırma sonucun da kendinize en uygun modeli seçerek ilk adımı atabilirsiniz. Peki nedir bu modeller ve türler;

E-Ticaret Modelleri

B2B: Business to Business Ecommerce

İşletmeden işletmeye E-ticaret diye çevirebileceğimiz bu model de bir işletmeden diğerine ürün satarsınız. Örneğin toptan satış yapan birinin ürünlerini mağazalara satması gibi işletmeden işletmeye satış yaparsınız.

B2C: Business to Consumer Ecommerce

İşletmeden Tüketiciye E-ticaret diye çevirebiliriz. B2C sektörü, insanların E-ticaret denince düşündüğü modeldir. En çok tercih edilen modeldir, haliye rekabet üst düzeydir. B2C E-ticaret modeli işletmelerin bireylere satış yapmasıdır, normal bir mağazanın internet ortamına taşınmış halidir.

C2C Ecommerce

Tüketiciden, tüketiciye satış yapılan E-ticaret modelidir. B2B ve B2C den oldukça farklıdır. Peki tüketiciden, tüketiciye nasıl E-ticaret yapılır. Bunu örneklemek gerekirse Letgo ve Dolap gibi uygulamalarda yapılan ticaret şeklidir.

E-Ticaret Türleri

Dropshipping (Stok Gerektirmeyen)

Dropshipping’in kısaca stoksuz yapılan E-ticaret modelidir. Mantığı temel olarak anlatacak olursak, toptancılardan düşük fiyatlara aldığınız ürünleri, sitenizde veya başka sitelerde kar payınızı da ekleyerek satmanızdır. Dropshipping yapmak için ürün depolamaya haliyle bir depo ya da işletmeye ihtiyacınız yoktur. Bu da dropsipping yapmak için gereken sermaye miktarını oldukça düşürüyor.

Dropshipping için daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bunun ile alakalı yazımıza göz atabilirsiniz. (Dropshipping Nedir? Dropshipping Nasıl Yapılır?)

Wholesaling and Warehousing (Stok Gerektiren)

Toptancılık ve depolama e-ticaret hakkında en bilineni başlamak için çok fazla sermaye gerektirir. Envanteri ve stoğu yönetmeniz, müşteri siparişlerini ve nakliye bilgilerini takip etmeniz ve depo alanına yatırım yapmanız gerekir yani daha fazla çaba gerektirir fakat kâr marjı dropshipping’e nazaran daha yüksektir.

Siz de sermayeniz, alanınız, tedarik edebileceğiniz ürün ve ayıracağınız zaman gibi bir çok değişkeni hesaba katarak kendinize en uygun E-ticaret modeli ve türünü seçtikten sonra bir sonraki adıma geçebiliriz.

e-ticaret

E- Ticaret Alanınızı seçin

E-ticaret modelini seçtikten sonra sıra E-ticaret işinizi seçmeye geldi. Hangi alanda hizmet vereceğinizi seçin, kozmetik, sağlık, gıda veya giyim gibi seçebileceğiniz birçok alan var. Seçerken dikkat etmeniz gerekenler, seçtiğiniz alan ile ne kadar ilgilisiniz, seçtiğiniz alan da rekabet var mı unutmayın eğer rekabet yoksa pazar yoktur. Ancak rekabettin çok üst düzey olduğu alanları da seçmeyin büyük şirketlerin arasında boğulmayın. Olabildiğince pazarın yüksek, rekabetin düşük olduğu bir alan seçmeye özen gösterin.

Satacağınız E-Ticaret Ürününü Seçin

E-ticaret modelini ve alanını seçtiğinize göre sırada hangi ürünleri hangi platformda satacağınıza sıra gelmiştir. Hangi ürünleri satacağınızı seçmeden önce kimlere satacağınıza hangi kitleye hitap edeceğinizi seçin bu satacağınız ürünleri seçmeyi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Satacağınız ürünleri seçerken nasıl tedarik edebileceğiniz çok önemlidir. Unutmayın ne kadar ucuza temin ederseniz kar marjınız o kadar fazla olacaktır. Satacağınız ürüne karar verirken E-ticaret platformlarının en çok satılanlar kısmına bakmanız size fikir verecektir.

E-Ticaret Platformunuzu Seçin

Her E-ticaret platformunun kendine özgü kabul süreçleri, farklı ödeme çeşitleri, aldıkları komisyon miktarları farklıdır kısacası hepsinin işleyişi farklıdır. Hepsinin ayrı avantajları ve dezavantajları vardır. E-ticaret platformunuzu seçerken işleyişlerini iyice araştırmalı ve kendinize uygun olanını seçmelisiniz. Bir diğer seçenek ise kedi web sitenizi açarak onun üzerinden E-ticaret yapmanızdır fakat bu yeni başlayanlar için daha zorlu bir seçenektir.

E-ticaret platformları

En Popüler E-Ticaret Platformları

Trendyol

Ülkemiz de E ticaret platformlarından en önde gelenlerinden birisi olan Trendyol aylık yaklaşık olarak 60 milyon kullanıcı tarafından ziyaret edilmektedir. Farklı pazarlama teknikleri ile hızlı bir şekilde büyüyen Trendyol da E ticaret yapmanız için uygun ortamı bulabilirsiniz. Trendyol’da şirket açmadan satış yapabilme şansınız vardır.

Hepsiburada

1998 yılından beri var olan Hepsiburada bünyesinde birçok E-ticaret yapan girişimciyi barındırır, 2011 ile 2013 yılları arasında en sevilen marka ödülüne, 2013 yılında da en iyi e-ticaret şirketi seçilen Hepsiburada E-ticaret yapmak için çok uygun bir ortam sunuyor.

Gittigidiyor

Gittigidiyor ülkemizin en eski E-ticaret platformlarından biridir. Gittigidiyor’un işleyiş mantığı ise satış yapmak için bir sanal mağaza kiralamanız gerekir. 2001 yılında kurulan site, sıfır risk sistemi yani müşteri bir ürün satın aldıktan sonra satış ücreti bir havuzda bekletilir daha sonra bir sorun çıkmaması halin de satıcıya verilir. Ülkemizdeki en başarılı E-ticaret platformlardan biri olarak kabul edilen Gittigidiyor’da 4 binin üzerinde kategoride yüzbinlerce ürün bulabilirsiniz.

Amazon

Amazon’un sahibi olan Jeff Bezos, E-ticaretin mucitleri arasında gösterilen bir isimdir. Türkiye’de de e-ticaret pazarında önemli bir yeri olan Amazon’da mağaza açarak E-ticaret yapabilirsiniz.

Shopify

Shopify E-ticaret platformu, E-ticaret yapmayı düşünen herkes için en iyi seçimlerden biridir. Shopify, aynı zaman da dropshipping içinde çok iyi bir platformdur ürünleri sizin için stoklayan, paketleyen ve gönderen yüzlerce satıcıyla doğrudan bağlantı kurar ve çok az veya hiç sermaye gerektirmeden. Ayrıca Shopify’ı özel kılan özelliklerde birisi ise tamamen özelleştirilebilir bir platform olmasıdır, sayfanızın her yerin de kendi zevkinize göre değişiklikler yapabilirsiniz.

N11

N11 işleyiş şekli olarak Gittigidiyor ile çok benzerdir. 2014 yılında yaklaşık 4 milyonun üzerinde üyeye sahip olan N11, E-ticaret yapmak için seçilebilecek platformlardan biridir.

E-Ticaret İşletmeniz İçin Marka Adı Seçin

İyi bir isim seçmeniz hem markanız hem de genel başarınız çok önemlidir. Mümkünse işletme adı seçerken satacağınız ürünüler bağlantılı isimler seçmelisiniz. Marka adınızı seçtikten sonra yaratıcı bir logo kullanmanız sizin için çok önemlidir. Daha sonra gerekli izinler için başvurup işletme ruhsatınızı alarak E-ticaret işetmenizi açabilirsiniz.

E-ticaret İşletmeniz İçin Marka Adı Seçin

Müşterileri E-Ticaret İşletmenize Çekin

Başlangıçta müşterileri işletmenizden haberdar etmek için biraz çaba harcamalı, pazarlamasını yapmalısınız. Bunun için sosyal medya platformlarına reklam verebilir, influencerlara sponsorlu içerik yayınlatarak ürünlerinizi tanıtabilirsiniz bunlar için bir miktar para ödemelisiniz. Bunlar dışında para ödemen pazarlama yapacağınız bir yol daha vardır. Affiliate Marketting (İş ortaklığı) yapan sosyal medya hesapları ile anlaşarak ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Fakat bu sosyal medya hesapları aracılığıyla satılan her ürününüz için bir miktar komisyon öderseniz. Firmanızın tanınırlığı artana kadar başlangıçta reklam vermek sizin için çok iyi olacaktır.

Sonuç

Yazımız da E-ticarete nasıl başlanılır sorusu hakkında bilinmesi gereken her şeye yer verdik. Yazımız da belirtiğimiz adımları sırasıyla takip ederek E-ticarete başlayabilirsiniz. Günümüz de birçok insan E-ticaret yaparak binlerce lira gelir elde etmektedir siz de onlardan birisi olabilirsiniz.

 

 

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir