Dropshipping Nedir? Dropshipping Nasıl Yapılır?

Son dönemin gözde e ticaret modeli dropshipping ile mağazanın, deponuz ve stokunuz olmadan yapabileceğiniz bir ticaret şeklidir. E ticarete başlamak istiyorsanız ve sermayeniz çok değilse dropshipping tam size göre siz de dropshipping nedir, nasıl yapılır, nasıl para kazanılır gibi soruları merak ediyorsanız içeriğimiz de bu sorulara cevap bulabilirsiniz. Keyifli okumalar.

Dropshipping Nedir?

Dropshipping’in kısaca stoksuz yapılan e ticaret modelidir. Mantığı temel olarak anlatacak olursak, toptancılardan düşük fiyatlara aldığınız ürünleri, sitenizde veya başka sitelerde kar payınızı da ekleyerek satmanızdır. Dropshipping ile satış yapmanın en güzel tarafı, henüz satmadığınız ürünler için para ödemenize gerek olmamasıdır. Bir dropshipping firmasıyla anlaştıktan sonra, size özel bir ürün listesi verilir. Burada alacağınız fiyatların, ürünü satmak için belirlediğimiz fiyattan düşük olması gerekir. Firmanın ürün kataloğundan beğendiğiniz ürünü internet üzerinden kendi belirlediğiniz fiyata satabilirsiniz. Ardından firmanın size verdiği ürün kataloğundan ürünün toptancı fiyatını öder ve müşterinizin adresini iletirsiniz. Firma, sattığınız ürünü paketler ve müşteriye yollar, verdikleri toptancı fiyatıyla sizin satış fiyatınız arasındaki fark size kalır.

Dropshipping Nasıl Yapılır

dropship nasıl çalışır

Dropshipping’te Ne Satacağınızı Seçin

Öncelikle ne sattığınız çok önemlidir işin en zor kısmı burası diyebiliriz. Satacağınız ürüne karar vermek için biraz zaman ayırın. Tıpkı bir perakende mağazası açıp farklı lokasyonlara, rakiplere ve trendlere bakıyormuşsunuz gibi, satacağınız ürünü araştırmalısınız. Satacağınız ürüne karar verirken için Dropshipping platformlardaki en çok satan ürün kategorilerine göre trend olan ürünlere göz atmayı unutmayın.

Rakip Analizi Yapın

Artık ne satacağınızı bildiğinize göre, rakiplerinizin kim olduğunu ve nasıl çalıştıklarını araştırmalısınız. Rakipleriniz sizi başarıya ulaştıracak harika ipuçları içerebilir ve stoksuz satış ürününüz için daha güçlü bir pazarlama planı oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Pazarınızda çok sayıda rakip varsa (ki bu stoksuz satışta hem avantajlı hem de dezavantajlı bir şeydir), araştırmanızı AliExpress veya Amazon gibi bir veya iki büyük şirketin de dahil olduğu yaklaşık beş stoksuz satış şirketiyle sınırlandırın. Odaklanmanıza ve sonraki adımlarınızı planlamanıza büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

Dropshipping Tedarikçisi Seçin

Doğru stoksuz satış tedarikçisini seçmek, başarılı bir Dropshipping satış yapma yolunda kritik bir adımdır. Tedarikçiler olmadan, bir stoksuz satış işletmesinin müşterilere göndereceği herhangi bir ürünü olmazdı ve bu nedenle, bu iş yapılamazdı. Yanlış tedarikçiyle ortaklık yapmak işinizi büyük ölçüde etkiler, bu nedenle bu adımı aceleye getirmemeniz önemlidir.

Dropshipping Tedarikçileri

En iyi dropship tedarikçileri

AliExpress

AliExpress , Çinli e-ticaret şirketidir ve Alibaba’ya ait bir çevrimiçi pazar yeridir. AliExpress’te milyonlarca ürün var ve genellikle birçok dropshipper’ın tercihidir. Alibaba toptan satış hizmetlerindeki birçok tedarikçinin aksine AliExpress, tek bir ürün birimi sipariş etmenize olanak tanır. Bu, özel ürünleri depolama ihtiyacını ortadan kaldırarak doğrudan müşterilere sevkiyat yapmanızı sağlar.

Doba

Doba , tedarik etmek, ürünleri sipariş etmek ve takip etmek ve ürünleri yönetmek için kullanımı kolay bir platformdur. Şirket ABD merkezlidir ve kendi müşteri hizmetlerini sunmayı bekleyen markalar için faydalı olabilecek canlı müşteri desteğine sahiptir.

Shopify

Shopify e-ticaret platformu, stoksuz satış yapmayı düşünen herkes için en iyi seçimlerden biridir. Shopify, ürünleri sizin için stoklayan, paketleyen ve gönderen yüzlerce satıcıyla doğrudan bağlantı kurar ve çok az veya hiç sermaye gerektirmeden. Ayrıca Shopify’ı özel kılan özelliklerde birisi ise tamamen özelleştirilebilir bir platform olmasıdır, sayfanızın her köşesinden ince ayarlar yapabilirsiniz.

Oberlo

Oberlo, Shopify ve AliExpress ile tam entegrasyon sağlayan, stoksuz satış yapanların ürünleri bulup mağazalarına eklemesini ve bunları doğrudan müşterilere göndermesini kolaylaştıran dropshipping tedarikçisidir. Bazı tam otomatik özellikler ve çok sayıda özelleştirme seçeneğiyle Oberlo, stoksuz satış işinizi yönetmeyi ve müşterilerinizi mutlu etmeyi kolaylaştırır.

Trendyol

Türkiye’nin en popüler alışveriş sitelerinden biri olan Trendyol, dropshipping yapmanıza da olanak sağlar. Farklı pazarlama teknikleri ile hızlı bir şekilde büyüyen Trendyol da dropshipping yapmanız için uygun ortamı bulabilirsiniz. Trendyol benzerlerine nazaran daha fazla komisyon aldığı için pek tercih edilmese de şirket açmadan satış yapabilme şansınız vardır.

Dropshipping Avantajları

Düşük Sermaye

Hem çevrimiçi hem de normal mağazalarda  ürün satmak için,  stok, depo ve yerine getirme açısından önemli sermaye gerektirir. Tek bir ürünün bile beklendiği gibi satılamaması, bir sürü satılmamış ürün ve yatırımınızın kaybıyla karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.

Dropshipping ile böyle sorunlarla uğraşmanıza gerek kalmaz. Elbette kâr oranınız geleneksel mağazalara oranla düşük olur fakat bu işi yapmanız için gereken sermaye oldukça düşüktür.

Stok Yönetimi Yok

Normal olarak, perakendeciler üretim maliyetlerini peşin öder, teslimatı bekler ve ardından ürünleri bir mağaza veya depoda stoklar. Müşteriler bir ürün satın almak istediklerinde eğer ellerinde mevcut değilse bu satışı yapamazlar ve kârdan yararlanamazlar. Stok yönetimi ayrıca depolama ve taşıma maliyetleri gerektirir. Bu nedenle önemli finansal risk söz konusudur.

Dropship yapan işletmeler ise bu riskleri ortadan kaldırır. Bir üçüncü şahıs sizin adınıza stokları yönetir ve ürünler talep üzerine müşteriye ulaştırır. Bir vitrin veya depoya gerek yoktur. Dropshipping, fiziksel bir mağaza ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu da kiralama, ipotek, ve bakım maliyeti gerektirmediği anlamına gelir.

Yeni Ürünleri Test Edebilme

İster yeni bir iş kuruyor olun, ister yeni bir ürünü test ediyor olun, stoksuz satış denemeniz için size daha fazla kolaylık sağlar. Bir sürü yeni ürün satın almak ve yatırımınızın sonuçlanıp sonuçlanmadığını görmek için beklemek yerine, stoksuz satış yoluyla satış yeteneğini test edebilirsiniz. Denediğiniz ürün satılmazsa, bir sonrakine geçin. Mağazanız karlı bir ürün bulamazsa, yeni bir şeye dönün. Ürününüz iyi miktarlarda satılıyorsa, kârdan daha büyük bir pay alabilmeniz için ürünü stoklayarak satmayı ve göndermeyi düşünün.

İşinizi Yapmayı Kolaylaştırır

Başarıyı ele almak için işlerini büyütmek, birçok yeni işletme için büyüyen büyük bir amaçtır. Siparişler artmaya başladığında, talebi karşılamak gittikçe zorlaşır, hatta bazen imkansız olabilir ve bu da bir dizi yeni soruna neden olur. Kendinizin ya da personelinizin daha uzun saatler çalışmasına neden olabilir, bu da düşük morale ve hatalara yol açabilir. Elinizde yeterli ürüne sahip olmamanın stresine ve giderek artan sayıda müşteri ile ilgilenmek gibi zorluklar, herhangi bir satıcının başını ağrıtmaya yeterlidir.

Dropshippin’te ise bu tarz zorluklara maruz kalmasınız, siparişleri geldikleri sayıda almanıza olanak tanır. Dropshipping tedarikçisi tüm zor işlerden sorumlu olduğundan, büyüme için önemli olan pazarlama ve müşteri hizmetleri gibi diğer şeylere odaklanmak için daha fazla zamanınız olur.

dropshipping avantajları ve dezavantajları

Dropshipping Dezavantajları

Kar Oranı

Ürünleri genellikle toptan fiyatlarla veya onlara yakın fiyatlarda alabilseniz de bir dropshipper tedarikçisinin sizin adınıza gerçekleştirdiği önemli hizmetler (paketleme, kargolama vs.) için ödeme yapmanız gerekebilir.

Bu hizmetlerin karşılığı, aylık ödeme, bir kerelik kayıt ücreti veya ürün fiyatının küçük bir yüzdesi şeklinde olabilir. Müşterinizin ödediği ile sizin ödediğiniz arasındaki fark, sizin kârınızdır. Bu, kâr marjınızın neredeyse her zaman normal mağazalara oranla daha düşük olacağı anlamına gelir. Bununla birlikte, genel giderlerden tasarruf ediyorsunuz, bu da birçok işletme için hala gözde bir seçenek olduğu anlamına geliyor.

Kontrol Eksikliği

Stoksuz satış yaparken, ürün nadiren elinizden geçer, bu nedenle ürünlerin ne durumda olduğunu bilmemize olanak yoktur. Ürün kontrolü olmadan mağazanızın itibarını üçüncü bir şahsın eline bırakmış olursunuz. Kötü bir ürün grubu, mutsuz müşterilere ve satış kaybına neden olabilir.

Ücret yapıları da karmaşık olabilir ve çok az farkla değişebilir. Mağazanız büyüdükçe ve güçlü bir itibar kazandıkça, tedarikçilerle özel anlaşmalar yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak o zamana kadar, daha az kâr marjınız olacak ve satıcılar için daha düşük önceliğe sahip olacaksınız. Yüksek ücretler, kârları büyük oranda azaltır veya sizi müşterilerinizin almakta zorlanacağı fiyatlandırmalara zorlayabilir.

Rekabet

Dropshipping en iyi yanı olan düşük sermaye gerektirimi onu birçok girişimci için çekici kılıyor. Sonuçta, herkes selfi çubuğu satamaz ve kalabalığın arasından sıyrılamaz. Bir ürünü satmaya başlamadan önce, seçeneklerinizi araştırdığınızdan ve potansiyel kitlenizi tanıdığınızdan emin olun. Mümkünse, aşırı doymuş olmayan ancak yine de sağlıklı talep sunan pazarları arayın.

Sonuç

Günümüz de dropshipping yaparak para kazanan bir çok girişimci vardır. Başlamak için geç değil siz de içeriğimizde ki adımları sırasıyla uygulayarak dropshipping ile para kazanmaya başlayabilirsiniz. Dropshipping ufak bir sermaye gerektirdiği için girişimciler için fazlasıyla çekici bu nedenle rekabet üst düzey siz de satacağınız ürünü, satış yapacağınız platformu seçerken sizi bu rekabete ön plana çıkaracak şekilde seçmeyi unutmayın.

 

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir